Dejte vejce mozaikový?

31.03.2014 12:43

Zase jsem sáhla do svých zásob. Kdysi dávno jsem si totiž koupila v Lidlu sadu na výrobu mozaiky. Sada obsahovala lepidlo, spárovací hmotu a po několika kusech různých mozaikových kamínků. Dlouho jsem si ji chtěla vyzkoušet, ale na tak malé množství kamínků se nenašel vhodný výrobek menších rozměrů, a tak mě až nyní napadlo, že by se dalo vyrobit mozaikové vajíčko – kraslice. A tady je výsledek…

 

Pomůcky:

překližka

lupénková pilka

smirkový papír

lepidlo na keramiku

spárovací hmota

mozaikové kameny

tužka

 

Pokud umíte od ruky nakreslit celkem souměrný obrys vajíčka, budete mít první krok poměrně jednoduchý – prostě ho tužkou na překližku nakreslíte. Ti, kteří už tak zdatní nejsou si pomohou některým z grafických programů na počítači nebo volně dostupných na internetu, obrys si vytisknou, vystřihnou a překleslí na překližku. Lupénkovou pilkou tvar vyřežeme a hrany upravíme smirkovým papírem (popř. bruskou).

Na takto hotový základ si cvičně naskládáme mozaikové kamínky a až jsme si jisti, že nám jejich rozvržení vyhovuje, nalepíme je lepidlem na keramiku. Snažíme se přitom, aby lepidla bylo přiměřené množství a „nezacpali“ jsme si ním spáry. Podle návodu na obalu, necháme lepidlo dobře zaschnout – v mém případě to bylo 24 hodin.

Po uplynutí této doby si v malé nádobce rozmícháme s vodou spárovací hmotu (opět se řídíme návodem na obalu) a to tak, aby měla pastovitou konzistance a kraslici zaspárujeme. Po chvíli, kdy hmota už trochu vytvrdne, můžeme celý výrobek očistit vlhkou houbičkou a nechat ještě pořádně doschnout.

Věřím, že tato kraslice se bude o velikonocích opravdu pěkně vyjímat a udělá radost.

Dejte vejce mozaikový?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek