Drátované ozdoby

13.12.2013 20:57

Tak jsem si jen odskočila od plotny. Ruce zalepené od těsta, domem se rozprostřela vůně čerstvě upečeného cukroví, brykety se letos nepekly, takže jsem zdárně překonala jednu předvánoční etapu. Při tom pečení jsem se zadívala do krabice, kde mám formičky a vykrajovátka. Všimli jste si někdy jaké krásné tvary se v takových krabicích ukrývají? Je to něco, co je škoda zastrčit někde do skříně nebo spíže....a tak si jednu formičku vezmeme a vyrobíme z ní vánoční ozdobu.

 

Pomůcky:

tenký a silný žíhaný drát

vánoční formička

ketlovací a štípací kleště

korálky

vrtačka

menší zavařovací sklenice

Uštípneme kousek silného žíhaného drátu a na jednom konci uděláme ketlovacími kleštěmi (tedy takovými, které mají kulaté kleštiny) očko.

Vezmeme zavařovací sklenici (prosím nevěnujte přílišnou pozornost čistotě mé sklenice...už si toho se mnou, holka, prošla za ten čas v dílně opravdu hodně), přiložte drát s očkem na sklenici a omotejte ji.

Tímto jednoduchým způsobem dosáhnete dokonalého kruhového tvaru, jaký byste pomocí kleští vytvarovali jen velmi těžko. Teď můžeme drát uštípnout do požadované velikosti a i na druhé straně, vytvarovat očko.

Obě očka přiložíme k sobě a smotáme tenkým drátkem. Základ máme hotový, a aby ozdoba byla bohatší, omotáme základ tenkým drátem, kdy při každé druhé otočce ještě přidáme korálek.

Do kovové formičky uděláme vrtačkou malou dírku a na spodní očko (pomocí drátku) přidrátujeme. Černý drát je vhodné ještě ošetřit například jedlým olejem, silikonem ve spreji nebo obyčejným sádlem.

Stejným způsobem můžete vyrobit více ozdob a spojit je do řetězů nebo nechat jen takto obyčejně zavěšenou jednu ozdobu v kuchyni. Myslím, že to bude milý detail k navození té pravé vánoční atmosféry.

 

 

 

Drátované ozdoby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek