Kniha v riflích

10.04.2013 13:26

Kde jsou ty časy, kdy obaly na knihy vydržely od první do deváté třídy. Dnes se vše dělá „horkou jehlou“ a u výrobců není žádoucí, aby některé zboží vydrželo. A tak to dneska dáme všechno dohromady a zužitkujeme staré prošoupané rifle, z nichž vyrobíme stylový obal na knihu nebo učebnici.

 

 

Pomůcky:

staré rifle

šicí stroj

nůžky

lepidlo na textil

moosgummi

jehla a nit

knoflík

 

Od člověka, který z hloubi své duše nesnáší šicí stroj a považuje ho za svého úhlavního nepřítele, je trochu drzé, pustit se do článku o šití...a tak, prosím, dnešní návod berte trochu s rezervou, jelikož jsem nikdy neměla žádného učitele, který by mi vysvětlil k čemu jaké kolečko a páčka na stroji slouží (A proč jich vlastně toto zařízení má tolik, když do mobilního telefonu o velikosti krbových zápalek se vleze budík, diář, MP3 přehravač, foťák a spousta dalších věcí?) a tak se občas stane, že při šití (hlavně ve chvílích kdy mě stroj neposlouchá a vysloveně si dělá co chce) pořádně zuřím :-)

Pojďme tedy ale k obalu, k němuž budeme potřebovat staré rifle – nebo tedy spíš nohavici riflí. Na jejich velikosti a samozřejmě také na velikosti knihy záleží, jak velkou část si budete muset ustřihnout. Co do výšky (jelikož budeme riflovinu zahýbat) přidejte určitě 1-2 cm, na šířku potom minimálně 6 cm, aby vznikly „kapsičky“, do nichž se vložíme obálku knihy.

Nejprve tedy přehneme látku nahoře a dole a můžeme přešít rovným nebo entlovacím stehem, aby se látka netřepila. Potom přehneme boky a opět sešijeme. Obal je tedy hotový, ale stylový moc není, tak ho ještě vylepšíme a zužitkujeme další část riflí – kapsu, kterou ustřihneme a pomocí lepidla na textil, přilepíme.

Z moosgummi vystřihneme kytičku a jehlou a nití přišijeme na kapsičku, abychom jí trochu ozdobili. Kapsička ovšem není jen ozdobou, ale dají do ni dát i např. psací potřeby a mít tak rychle a jednoduše nachystanou učebnici se vším všudy.

Diskusní téma: Kniha v riflích

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek