Sbohem a šáteček

09.07.2013 13:55

Každý, kdo není úplný poetický barbar, určitě zná tuto smutnou báseň o loučení od Vítězslava Nezvala. Když zapátráte v paměti, tak si určitě vzpomenete na krásná školská léta, kdy do nás tuto báseň hustili a naší povinností bylo ji bezchybně a hlavně s prožitkem přednést celé uchechtané třídě. Jen dnes vám žádné sbohem dávat nebudu, protože podstatný v názvu je ten šátek a do něho se s vervou pustíme.

 

Pomůcky:

hedvábný šátek

barvy na hedvábí

voda

štětec

 

Hedvábný šátek se dá koupit v obchodech s hobby věcmi v různých rozměrech, stejně jako barvy na hedvábí (ty se neprodávají v různých rozměrech, ale různých odstínech). Osobně mám sadu od Artemiss, která je cenově dostupná a pro vyzkoušení techniky bohatě stačí. Samozřejmě, že pokud se budete chtít práci s hedvábím věnovat usilovněji, tak si postupem času nakoupíte kvalitnější barvy (např. Javana, Pébeo).

Práci začneme tak, že hedvábný šátek namočíme do vody, trochu v ruce vymačkáme přebytečnou vodu a rozprostřeme na igelit (ten ochrání pracovní místo od zašpinění). Šátek zmačkáme a pomocí štětce začneme nanášet barvu kam se nám zlíbí a kde nás zrovna napadne. Jelikož výsledný efekt bude podobný klasické batice, je vhodné použít dvě různé barvy a nanášet je vedle sebe, tím, že je šátek vlhký, barvy se spojí dohromady a vytvoří zajímavé kresby a odstíny. Teď už stačí nechat šátek jen volně uschnout.

Druhý den suchý šátek pod tekoucí vodou pořádně properete (aby z něj vytekla přebytečná barva), usušíme a žehličkou zažehlíte na stupeň uvedený na šátku. Celé kouzlo je hotové a vy si můžete svůj dokonalý vzhled vylepšit ještě originálním šátkem. A to, že je to opravdu, opravdu, opravdu jednoduché dokazuje i to, že tento šátek vyrobilo sedmileté dítě jako dárek pro svou paní učitelku.

Diskusní téma: Sbohem a šáteček

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek