Špachtloce - špachtlové Vánoce

03.12.2013 13:22

A už s nimi šijí všichni čerti. Mikuláš je tu co by dup, do Vánoc nám toho taky moc nechybí, a tak už jsou děti neklidné, netrpělivé a natěšené. Maminkám zbývá nic jiného, jen vymýšlet stále a stále nové věci, aby ty svoje malé nedočkavce nějak zabavily a ukrátily jim to velké čekání. A tak třeba přijde vhod dnešní návod na špachlotce – tedy špachtlové vánoce.

 

 

Pomůcky:

lékařské špachtle (dají se koupit v lékárnách nebo prodejnách se zdravotním materiálem)

dřívka od nanuků

barvy

tavná lepící pistole (můžete nahradit Herkulesem)

třpytky

nůžky

bambulky nebo drobné ozdoby

 

O lékařskách špachtlích platí jedno pořekadlo – za málo peněz, hodně muziky. Balík špachtlí vyjde asi na třicet až padesát korun a děti z nich mohou sestavovat stavby, věže, dělat z nich skládanky, učit se s nimi počítat nebo poznávat barvy. My z nich ale dnes budeme vyrábět vánoční motivy. Tím prvním bude stromeček a potom ještě sněhová vločka.

Špachtle nejprve pomalujeme barvami. Je jedno, zda to budou tempervé, akvarelové nebo nějaké obyčejné dětské. Na stromeček budeme potřebovat čtyři špachtle zelené a jednu hnědou.

Barvy po malování necháme dobře zaschnout (pokud jsou vaši drobečkové netrpěliví, tak vytáhněte fén a nechejte jím děti vysušit barvu). Potom pomocí tavné lepící pistole nebo jiného lepidla slepte špachtle do požadovaného tvaru. Až lepidlo dobře zaschne, tak nechejte děti, aby stromečky nazdobily. Můžete použít nejen bambulky, ale i drobné ozdoby, samolepky, těstoviny, třpytky atd.

Jako další si ze špachtlí vyrobíme sněhovou vločku. K tomu budeme potřebovat ještě drívka od nanuků. Ty musíme zkrátit na malé kousky. Já jsem na tento krok použila nůžky, ale myslím, že by to šlo třeba i nožem nebo pilkou. Tři špachtle a dvanáct konců dřívek od nanuků pomalujeme modrou barvou. Potom dáme špachtle přes sebe a uprostřed slepíme k sobě.

Kousky dřívek od nanuků nalepíme na kraje, aby vločka byla bohatší, a pomalujeme třpytkami. Vločku můžete zavěsit do okna, na vchodové dveře nebo se může třpytit i z lustru v obýváku.

 

Špachtloce - špachtlové Vánoce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek