Vosková hvězda

20.12.2013 20:43

Už je to nějaká doba, kdy jsem měla možnost vyzkoušet si enkaustiku. Je to krásná relaxační činnost, kdy si hrajete se žehličkou, voskovkami a papírem a vznikají zajímavé abstraktní vzory. Nemusíte nad ničím moc přemýšlet, prostě se necháte unášet svou fantazií a ono z toho snad vždy vyjde něco osobitého a zajímavého. Chtěla bych se k této činnosti někdy v budoucnu vrátit, ale pro tuto chvíli nabídnu dětem takovou malou obdobu enkaustiky.

 

Pomůcky:

pauzovací papír

voskovky

noviny

žehlička

oboustranná lepící páska

dřevěná hvězdička

Výhodou tohoto tvoření je, že to opět zvládnou i malé děti, protože není potřeba žádných velkých přesností. Na pauzovací papír totiž budeme čmárat voskovkami jak se nám zlíbí. Podstatné ale je, aby voskovky byly kvalitní a nechávaly po sobě opravdu syté stopy. Necháme děti, aby podle své fantazie papír vybarvily. Stačí jen kousek, druhá polovina papíru zůstane prázdná.

Potom si vezmeme žehličku a necháme ji nahřát. Pauzovací papír složíme na polovinu, položíme na žehlící prkno nebo na plochu, kde budeme žehlit, na papír dáme noviny (stačí 2-3 stránky) a žehličkou po novinách několikrát přejedeme.

Vosk se roztopí a udělá zajímavý otisk na volné polovině. Žehličku samozřejmě teď už vypneme, pauzovací papír rozevřeme a necháme vychladnout.

Na dřevěnou hvězdičku (je to „podvinek“, který se používá při paličkování – na internetu tedy hledejte pod tímto názvem nebo vystřihněte hvězdičku jen z tvrdého papíru) nalepíme několik kousků oboustranné lepící pásky, vybereme hezké místo, které nám vzniklo na pauzovacím papíru a na hvězdičku přilepíme. Teď už jen obstřihneme a další použití je jen na nás. Pokud podobných hvězdiček uděláte víc, můžete je zavěsit někam do pokoje, kde dotvoří předvánoční atmosféru.

 

 

Vosková hvězda

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek