Zasněžené přání

07.12.2013 21:23

Každý rok se vždy v tuto dobu objevují v televizních novinách reportáže o tom, jak je škoda, že se místo klasických papírových přání, orazených známkou a poslaných poštou, posílají stručné texty bez diakritiky formou SMS. Je to vždy lákavé téma. Zastánci techniky mohou namítnout, že tak šetří nejen lesy, ale i poštovní doručovatelky, kterým se pod tíhou zásilek ohýbají říditka kol. A druhá strana zase vzpomíná na to těšení, kdy ze schránky vytahujete bílou obálkou nadepsanou rukou. A tak alespoň těm, kteří ještě nezanevřeli na kouzlo papírového přání, patří tento návod.

 

Pomůcky:

tvrdý bílý papír

tvrdý modrý papír

modrá stuha

raznice vločky

modré razítkovací podušky

černá razítkovací poduška (voděodolná)

silikonové razítko vloček

cling razítko sněhuláka

akrylátový bloček na razítkování

akvarelové pastelky

černé gelové pero

lepidlo v tyčince

oboustrannou lepící pásku

bílá vločka se třpytkami

štrasový kamínek

 

Dnes se tak trochu vnoříme do tajů techniky zvané cardmaking. Jedná se vlastně o vlastnoruční výrobu přání z papírů. Kdo se trochu orientuje ve světě tvoření, si určitě všimnul, že na pultech hobby obchodů je spousta krásných vzorovaných papírů, které jsou právě pro cardmaking (a nejen pro něj) určené. Ale abyste si nemysleli, že vás budu jenom lákat, budu vás hned na úvod i trochu varovat - tato technika je velmi, ale opravdu velmi návyková! Brzy zjistíte, že doma prostě MUSÍTE mít spoustu razítek, polštářků, barev, raznic, papírů a dalšího materiálu....a zase se dostanete zpět do dětských let, kdy vás kouzlo pastelek a fixů naplno pohltí.

My si dnes vyrobíme vlastní vzorovaný papír. K tomu budeme potřebovat silikonová razítka ve tvaru sněhových vloček a akrylátový bloček, na který se razítko přiloží. Ono tam krásně drží (samo a bez pomoci), nespadne, vy vydíte kam razítkujete a práce je tak jednoduchá.

Na razítkování budeme potřebovat ještě razítkovací podušky v odstínech modré. Bílý papír potiskneme vločkami a necháme zaschnout, vystřihneme do rozměrů základu přání (ten by měl být tak velký, aby se nám vešel do obálky standartní velikosti)....poduškami můžete „opatinovat“ i okraje karty.

Nyní si na akrylátový bloček dáme cling razítko sněhuláka (cling razítko je gumové razítko na jakési pěně – práce s ním je přesnější a kvalitnější než například se silikonovými razítky), natupujeme poduškou černé barvy s voděodolnou barvou a otiskneme na bílý papír. Jak inkoust zaschne, tak můžeme sněhuláka a detaily vybarvit akrvarelovými pastelkami.

Sněhuláka obstřihneme a podlepíme modrým papírem. Ze světle modrého papíru vystřihneme obdélník, můžeme zakulatit rohy a po obvodu obdélníku uděláme černým gelovým perem čárky...a můžeme přejít ke kompletaci celého přání. Na papír s vločkami nalepíme modrou stuhu. Do levé části nalepíme světlý obdélník a na to sněhuláka (toho je lepší nalepit širší oboustrannou lepící páskou, abychom vytvořili 3D efekt). Do pravé části na stuhu nalepíme bílou vločku se třpytkami (je to polotovar vyrobený z moosgummi – mechové pryže) a na ni nalepíme vyraženou vločku z modrého papíru. Doprostřed přiděláme už jen malý štrasový kamínek.

Z tvrdého bílého papíru vystřihneme základ pro přání – tedy rozkládací kartu a na ni vlepíme náš polotovar se sněhulákem.

No bylo to dnes trochu složitější, ale uznejte sami, že konečný výsledek celkem stojí za to a takové přání prostě musí potěšit každého obdarovaného.

Zasněžené přání

Datum: 13.11.2014

Vložil: Tvořivé pracky

Titulek: Razítka

Zuzko, tyto razítka jsem koupila v bazaru, zkus zadat do vyhledávače clear razítko nebo třeba firma Aladine prodává sady vločkových razítek.

Datum: 11.11.2014

Vložil: Zuzka

Titulek: razítka

Hledám po e-shopech a nikde se mi nedaří najít taková krásná silikonová razítka vloček. Kdepak se dají koupit? Děkuji za odpověď :)

Přidat nový příspěvek