Až opadá listí z dubu

13.11.2013 19:54

Podzim je úžasný v tom, že se tvořivý materiál doslova a do písmene válí všude kolem nás. Dá se tvořit prakticky ze všeho, co spadne ze stromů – ať už jsou to plody, šišky, listy, semena atd. tvořivý člověk prostě dokáže a umí vše zužitkovat. A proto ještě než nám opadané listí, definitivně zakryje sněhová pokrývka, zkuste si spolu s dětmi vyrobit pár drobností, které se mohou líbit.

 

 

Pomůcky:

bílý tvrdý papír

listy, semena a další přírodní materiál

černý fix

černé a bílé gelové pero

tvrdé barevné papíry

tužku

nůžky nebo řezačku

lepidlo

 

A můžeme začít od toho nejjednoduššího a to budou ježci. Na každý obrázek si vždy rozřízněte nebo rozstřihněte bílý tvrdý papír napůl. Jednu polovinu si můžete nechat a druhou dát dítěti (určitě bude moc rádo, že jste se do práce pustili s ním). Na papír si předkreslíme hlavu, tělo a nohy ježka. Bodliny nám však nahradí podzimní list nebo listí  - a to podle toho co jste si nasbírali. Menších listů můžete dát ježečkovi na záda víc, velký list stačí jeden a takového ježka s vaší pomocí zvládne klidně i dvouleté dítko.

Ovečky se budou vyrábět prakticky stejně jako ježci. Jen si na ně nasbíráme listy z dubu. Na papír nalepíme list, z pod něj nakreslíme dvě ovčí nohy. Hlavu vystřihneme z černého papíru, oči nakreslíme bílým gelovým perem a nalepíme na tělo z listu.

Páv (nebo chcete-li tetřev – záleží na fantazii každého z nás) bude zase o trochu složitější. Na jeho ocas budeme potřebovat víc podlouhlých listů, které užším koncem lepíme k sobě. Tělo si vystřihneme z papíru, nakreslíme oči a zobák a nalepíme na listy. Jako nohy můžou posloužit třeba tyto semena.

Sovu začneme kreslit nejprve obyčejnou tužkou. Nakreslíme si její tvar a tělo vyplníme menšími listy, které překládáme jeden přes druhého. Místo očí nalepíme sově „čepičky“ žaludů a nohy mohou být opět ze semen, jako zobák šupinka ze šišky. Nakonec celou sovu obtáhneme fixem nebo gelovým perem.

A trochu odbočka ze zvířecí říše je tato vykulená hlava. Pán má asi velký šok z toho, co mu místo vlasů roste. Vlasy z listí (nebo dalších plodů) můžete dát pokaždé jinak a budou tak vznikat nevšední a trochu i bláznivé účesy.

Až opadá listí z dubu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek