Hmyzí (inter)hotel

21.09.2014 11:22

Pokud si myslíte, že se svou rodinou trávíte málo volného času a chcete ho strávit efektivně, vřele doporučuji vyrobit si hmyzí domeček. A vůbec při tom není podstatné, zda máte dům se zahradou nebo panelákový byt. On se totiž vždy najde strom, kde můžete takový hotel dát.

 

 

Pomůcky:

zbytky dřevěných prken

šrouby (popř. hřebíky)

skládací metr

pila na dřevo

brčka

vrtačka (s vrtáky a nástrčnými bity na šroubování)

kousek pletiva nebo síťky

sponkovačku

zbytky různých dřevěných hranolů

přírodní materiál

 

Když se budete pouštět do výroby hmyzího domečku, není vůbec nutné, aby byl tak velký, jako ten náš. Pokud nenajdete ve sklepech nebo na půdách dostatek dřeva, stačí, když spojíte čtyři prkýnka v malý obdélník a naplníte ho přírodninami, popř. můžete použít i starý dřevěný šuplík.

Jelikož my jsme měli dostatek materiálu, tak jsme se pustili do hmyzího interhotelu. Nejprve přišlo na řadu měření, potom vyměřování a nakonec řezání.

Konstrukce domečku je ze čtyřech desek, z čehož jsou dvě na jedné straně ze šikma (aby se na ně dala pohodlně nasadit střecha) a dalších dvou na střechu.

Když byla konstrukce hotová, přepážili jsme hlavní část na čtyři díly a za každý díl dali kousek dřeva jako zábranu proti vypadnutí věcí, kterými budou jednotlivé oddíly naplněné.

Hrubá stavba byla za námi, teď přišlo na řadu vrtání. Používali jsme několik průměrů vrtáků, jimiž jsme provrtávali prakticky vše vhodné, co jsme našli. Do některých jsme udělali spoustu menších děr, do jiných zase jednu velkou, kterou jsme vyplnili nastříhanými brčky. S vrtáním mohou bez problémů pomoci i menší děti, které měly za úkol posléze i nasbírat šišky, slámu a kůru ze stromů.

Potom jsme už jen vylplnili všechna volná místa v domečku a části se šiškami a slámou jsme zajistili síťkou (můžete ale použít i pletivo na králikárny), kterou jsme ke konstrukci přichytili pomocí sponkovačky.

Byla to opravdu úžasná rodinná práce, do níž se zapojili úplně všichni. Snad nám bude odměnou, že na jaře bude náš hmyzí interhotel plný malých obyvatel, které budeme moci sledovat.

 

Hmyzí (inter)hotel

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek