Na ptáky jsme krátký?

09.04.2013 13:06

Když si člověk odmyslí ty hromady sněhu, které pozvolna tají, tak už by se podle včerejšího počasí dalo usoudit, že jaro opravdu začíná. Dokonce už rozmrzají některé druhy ptactva a snaží se přes rýmu a kašel vydat ze svých promrzlých hrdélek první tóny. A tak si tu atmosféru zkusíme přenést i do svých obydlí.

 

 

Pomůcky:

černý žíhaný drát (průměr 1,4 mm na tělo a 0,3-0,4 mm na omotání)

štípací, kulaté a ploché kleště

 

Pustit se do drátování není tak těžké jak si možná někteří myslí. Chce to jen odvahu a také nějaké to materiální zázemí. Ideální je pokud se ve vašem okolí vyskytuje ještě poctivé železářství, protože je tak větší pravděpodobnost, že v něm budou mít černý žíhaný drát. Pokud ho ještě budou prodávat na váhu, máte vyhráno, protože počáteční investice nebude tak velká. Dostupnost kleští potom závisí na šikovnosti vaší drahé polovičky. Je-li to tvor činorodý, bude mít doma ve své výbavě i potřebné kleště. Pokud jej však doma nemáte, nic se neděje, kleště se v dnešní době dají koupit opravdu snad v každém železářství, popř. hobby hypermarketech (typu Obi, Baumax apod.), dokonce jsem velmi slušný výběr našla i v obchodě s potřebami pro instalatéry.

Nákres jak vytvarovat „kostru“ ptáčka, jsem umístila do první fotografie (můžete si nákres překreslit na papír a drát tvarovat přesně podle obrázku). Není na tom nic složitého, chce jen zkoušet a zkoušet než z toho opravdu vyjde požadovaný tvar. Po nějaké době vám už půjde tvarování samo, chce to prostě jen trochu praxe.  Zobáček a spodní část ocásku dotvarujte pomocí plochých kleští, oblé tvary a oko pomocí kulatých.

Až budete mít základní díly – tělo a křidélko (které můžete zjednodušit tím, že z drátku vytvaruje jednoduchou kapku), můžete začít s omotáváním tenkým drátem.

Já jsem začínala u zobáčku, protože se tam setkává začátek a konec drátu těla ptáčka. Až budete asi uprostřed těla, nezapomeňte přidrátovat i křidélko. Omotávání ukončete tak, že drátek těšně vedle sebe několikrát obtočíte a konec pomocí kleští dobře přitlačíte, abyste se o něj nemohli zranit.

Jelikož není drát nijak povrchově upravený, je potřeba nakonec ptáčka přetřít (nebo posprejovat) silikonovým nebo jedlým olejem, aby výsledné dílko nezkorodovalo.

Nebo můžete zakoupit ZDE

 

 

Diskusní téma: Na ptáky jsme krátký?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek