Papírová dýně

10.10.2014 13:27

Nevím jak je to u vás, ale mě když se urodí dýně, tak prakticky nemám šanci ji použít na tvoření, jelikož vždy skončí v kuchyni. Tím, jak je dýně všestranná, tak je i velmi využitelná a tak mnohdy končí v sušičce nebo v zavařovacích sklenicích. A jak to tedy potom vymyslet, aby bylo možné udělat dýňovou výzdobu bez dýní? Koupíte lepidlo na tapety a pustíte se do díla.

 

 

Pomůcky:

nafukovací balónek

provázek

 staré noviny

lepidlo na tapety

papírové kuchyňské utěrky

oranžový a zelený krepový papír

chlupatý drátek

tavná lepící pistole

Nafoukněte nafukovací balónek, který provázkem zavážete, aby se nevypustil. Provázek nebudete stříhat, ale omotáte jej ještě kolem balónku, abychom docílili nerovností na povrchu, které dýně mívají.

Do misky si nalijte lepidlo na tapety a začnete balónek polepovat. Na lepidlem potřenou plochu ihned pokládejte kousky natrhaných starých novina pokračujte, dokud celý balónek nepolepíte několika vrstvami (min. 3-4). Možná to občas bude chtít pauzu, aby vrstvy zaschly, celé dílo potom bude lépe držet a bude pevnější.

Až budete s prací hotovi, nechejte poslední vrstvu novin opět dobře proschnout, potom natrhejte kuchyňské utěrky a polepte balónek kuchyňskými utěrkami (alespoň 2 vrstvy) a až na to poslední dvě vrstvy oranžového krepového papíru. Mezivrstva z kuchyňských utěrek se dělá proto, aby přes tenký krepový papír neprosvítaly obrázky a písma z novin.

Až vše opět dobře zaschne, můžete balónek propíchnout a vytáhnout, dýně už bude krásně sama držet tvar. Když proschne i vnitřek dýně, můžeme zadělat dírku po balónku a to tak, že smotáme do šneka dva listy papíru a tavnou lepící pistolí přilepíme na díru. Uprostřed šneka konec vytáhneme nahoru a vznikne nám tím jakási stopka.

Pistolí ještě přilepíme ke stopce na tužku namotaný a následně už jen lehce roztáhlý chlupatý drátek, který má symbolizovat výhonky, které dýně mívají. A nakonec to všechno lepidlem na tapety a zeleným krepovým papírem potáhneme. Nakonec můžeme černým fixem nebo temperovými barvami nakreslit obličej strašáka, ale dýně bude pěkná i bez něj.

Na rozdíl od dýně, která vám vyroste na zahradě, je tato použitelná jen do vnitřních prostor, ale myslím si, že udělá i tak spoustu radosti a parády.

 

 

Papírová dýně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek