S vůní medu

12.12.2014 13:56

Většina z nás si nedokáže vánoční svátky představit bez svíček. Ty totiž dodávají těmto dnům tu pravou sváteční atmosféru. Před lety jsem si oblíbila „medové svíčky“, které se vyrábějí ze včelařských mezistěnů. Ten, kdo si k nim jednou přivoní, už nikdy nebude chtít přičichnout k těm parfemovaným v obchodě. Jejich vůně je opravdu nádherná a i když si svíčky doma sami umotáte, tak budete ještě dlouho čichat ke svým medovým rukám.

 

Pomůcky:

včelařský mezistěn

knot

zalamovací nůž

pravítko

špejle

vykrajovátka na cukroví

Klasická stáčená

Včelařské mezistěny se prodávají ve včelařských potřebách nebo hobby obchodech v plátech o různých rozměrech. Ať už se vám povede koupit jakýkoliv rozměr, tak vám z něj určitě vyjdou vždy dvě svíčky. Proto si nejprve plát změřte a pomocí zalamovacího (hobby) nože jej rozřežte napůl (určitě nezapomeňte pod plát při řezání dát podložku nebo alespoň karton, abyste si nepoškodili stůl).

 

Na jednu stranu pruhu přiložte knot (šířku knotu byste měli volit podle toho, jak širokou svíčku budete vyrábět, ale většinou by se jeho tloušťka měla pohybovat kolem 1mm) a pomalu začněte vosk rulovat. Pokud by se stalo, že vám plát bude praskat a lámat se, položte ho na chvíli k teplému topení nebo na něj položte své ruce a při tom nasávejte tu krásnou vůni. Až svíčku stočíte do konce, máte hotovo. Může se stát, že knot při zapálení bude hůře hořet, zkuste jej před zapálením namočit do trošky roztopeného vosku.

 

 

Do spirály

Postup výroby této svíčky je velmi podobný předchozímu, jen s tím, že plát neřežeme rovně, ale kousek rovně a potom šikmo dolů.

Svíčku začněte stáčet od rovného konce.

Vykrajované

Pokud budete chtít zabavit i menší děti, vyrobte si s nimi třeba ze zbytků plátů vykrajované svíčky. Stačí k nim kuchyňské vykrajovátko, které používáte při pečení cukroví.

Pláty vykrajujeme a opatrně vyděláváme z formičky. Až máme vykrájených více tvarů, tak je položíme na sebe a špejlí uprostřed propíchneme všechny tvary najednou.

Do vzniklé dírky potom nasuneme knot.

S vůní medu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek