Vánoční lodičky

23.12.2014 11:04

U nás doma není snad žádná část roku tolik spjatá s tradicemi, jako právě Vánoce. V tento den jich dodržujeme nejvíc a mnohdy si to už ani neuvědomujeme. Prostě jsou absolutní součástí Štědrého dne. Procházka, krmení zvířátek, koledy, šupina nebo mince pod talířkem atd. Nepostradatelnou součástí všech těchto zvyků je i pouštění lodiče, které je potřeba předem připravit.

 

 

Pomůcky:

včelařské mezistěny

knot

skořápky od vlašských ořechů (celé a nepoškozené půlky)

prázdný obal od konzervy

hrnec s vodou

 

Lodičky můžete vyrobit i ze zbytků starých svíček, které již nejdou zapálit, ale ještě v nich zůstala spousta vosku. My jsme ale využili včelařské mezistěny, přeci jen je to přírodní vosk, který navíc nádherně voní po medu. Do prázdného obalu od konzervy nalámejte kousky vosku a dejte do hrnce s vodou.

Voda by se rozhodně neměla vařit, stačí, když necháte pozvolna vosk rozpustit (u mezistěn to jde poměrně snadno, kdo bude používat vosk ze starých svíček, chvíli si počká). Chce to trpělivost. Až bude vosk úplně roztavený, nachystáme si na stůl skořápky ořechů a na kousky nastříhaný knot. Knot položíme do roztaveného vosku a přiložíme doprostřed skořápky, kde se krásně přichytí.

Tento krok můžete udělat i naopak a to tak, že do skořápky kápnete trochu vosku a přiložíte knot. Chvilku počkáme, až vosk schladne a potom můžeme opatrně dolít vosk a tím skořápku naplnit celou.

Aby nám lodička lépe hořela, tak po ztuhnutí vosku, namočíme ještě vyčnívající knot.

Při práci s horkým voskem nezapomeňte postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k popálení. Děti raději nechejte, aby vás sledovali z bezpečné vzdálenosti.

Vánoční lodičky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek